24 Mart 2017 Cuma

MIL-STD-498 Software Test Document

Giriş
MIL-STD-498 ile igili yazılara Software Test Document ile devam ediyorum.

Bu belgenin kardeşi olan System Test Document (SysTD) sistem seviyesinde. Dolayısıyla SSS dokümanına göre hazırlanır. STD ise SRS'e göre hazırlanır.

Yazılımları test ederken
  1. Structured Test
  2. Exploratory Test
yöntemleri kullanılabilir. MIL-STD-498 Structured Test yöntemini benimsiyor. Bu yöntemi gerçekleştirmek için test adımlarının tanımlı olduğu bir doküman üretilmesini şart koşuyor.

Software Test Document (STD)

Türkçesi Yazılım Test Tanımı (YTET). Yazılım Gereksinim Özellikleri (YGÖ) dokümanındaki gereksinimleri karşılayacak şekilde yazılmış yazılım testlerini detaylarıyla anlatan doküman. İçeriği aşağıdakine benzer

1. Scope
2. Referenced Documents
3. Test Preparations - Yazılım ve donanımın kurulacağı test yatağını anlatır
4. Test Descriptions
Test Descriptions kısmında bana en zor gelen şey testin başında sistemin belli bir durumda olması gerekliliği. Bazı testlerde sistemi bir kere ilklendirmek ve sonraki adımları çalıştırmak mümkün. Bazı testlerde sistemi her testin başında temiz bir duruma getirmek, hatta açıp kapamak bile gerekebiliyor.
5. Requirements Traceability - Genellikle bir tablo şeklinde olur.
6. Notes

STD genellikle FAT testinden belli bir süre (örneğin 60 gün önce) önce son halini alıp yayınlanır ve müşteriye teslim edilir. Tarihler sözleşmede belirlidir.

STD Dokümanını teslim etmeden önce, CSCI testi/testleri koşulmuş olmalıdır. Eğer varsa diğer sistemler ile bir veya birkaç ön entegrasyon testi koşulması gerekir. Ön entegrasyon yapılacaksa, simülatör, emülatör, ICD gibi testte kullanılacak şeylerin son halini almış olması gerekir.

CSCI Testi
CSCI testinin amacı discard case'ler, logical case'ler gibi koşulları test etmektir.
Sistem Entegrasyon testinin amacı mesajların uçtan uca gittiğini test etmektir. Sistem testleri yapısal ve içerik olarak CSCI testi ile aynı olup sadece test ortamı değişebilir.

Software Test Result veya Software Test Report 
STD her yayımda koşulur. Arkasından STR hazırlanır.

Test Statüsü Nasıl Takip Edilir
STD koşturulurken haftalık test statüsünü görmek faydalı olabilir. Bu basit bir rapordur.

Test Adım Sayısına Göre Rapor

Total Number of Test Steps : 2000
Total Steps Executed : 100
Percentage of Test Steps Executed : 50%

Test Sayısına Göre Rapor

Total Number of Test Cases : 50
Not Executed : 22
PASS : 1
FAIL : 14
PASS with RE-RUN : 13


Yazılım Geliştirme ve Test Koşusu Zamanlaması 
Test faaliyeti başlarken yazılım geliştirilmeye de devam eder. Bazı firmalar test edilecek kodu yeni bir branch olarak açıp testte çıkan hataları hem branch hem de trunk'ta düzeltirler.

Bazı firmalarda test edilecek koda tag atarlar. Testte çıkan hatar yine trunk üzerinde düzeltilir ve svn'deki tag'i, değişen dosyalarda ilerletmeyi tercih ederler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder