19 Ocak 2015 Pazartesi

UML Activity Diagram

Not : UML yazısında diğer diagramlar var.

Sequence Diagram ve Activity Diagram İlişkisi
Bence Activity Diagram, Sequence Diagram ile aynı şeyi gösteriyor. Yani birisi diğerinin yerini rahatlıkla alabilir. Sequence Diagram yatay olarak çizilirken, Activity Diagram serbest formatta çiziliyor.

Activity Diagram
Activity Diagram, 1920'lerden beri kullanılan Flow Chart ile aynı şeydir. Hatta özelleştirilmiş bir Flow Chart olarak düşünülebilir.

Activity Diagram Bize Ne Gösterir
Ben bu diagramları daha çok "business rule" yani iş kurallarını göstermek için kullanıyorum. Başka amaçlar için de kullanılabilir. Ancak Activity Diagram doğası gereği koddan daha üst seviye bir şey olduğu için, yani sınıflar arası etkileşimi göstermediği için en uygun kullanımı buymuş gibi geliyor.

Business Rule Nedir
Çok iyi olduğunu düşündüğüm bir açıklama

"People use the terms "business rule" and "business logic" to refer to the portion of your application that is specific to your application and represents the core behavior of how things are supposed to work as opposed to generic functionality that could be useful in software written for a different client/business/customer base or code that exists to support the infrastructure of the application.

Often business logic is subject to change when the needs of the customer change, so we like to put it in a special place/tier so that we can modify it as needed.

Although the term seems to imply otherwise, non-business software also has business logic. For example, a rule that states that "when a user does xyz, the application should validate something" can be classified as a business rule.

Utility code, such as parsing/processing/data access and such would not be considered business logic."

Activity Diagram'ın Gösteriminde Kullanılan Şekiller
Gösterimde bir çok şekil kullanılıyor. Diagramı anlamak için şekillerin anlamını bilmek gerekir.

1. Karar Noktaları (Elmas) - Decision Point
Activity Diagram en çok business logic denilen karar noktalarını, if/else koşullarını göstermek için bir kullanılır. Elmas'lar karar noktalarını belirtir.
enter image description here


2. Başlangıç ve Bitiş Noktası - Start and Stop Points
Diagram'da bir başlangıç ve birden fazla bitiş noktası bulunabilir.
"An activity diagram has a start and may have multiple endpoints."
3. Eşzamanlılık ve Zamanlama - Concurrency and Timing
Flow Chart'a ek olarak yazılımın doğasında bulunan concurrency ve timing bilgisini de gösterir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder