9 Aralık 2016 Cuma

CMMI - Project Planning Süreci

Project Planning Süreci
Bu alanın yapmasını istediği maddeler aşağıda.

"What","Who","When","How" and "How Much" sorularına cevap verir. Bu sorular arasında bağımlılık sırası vardır. "Who" sorusu (gereken kaynaklar) "What" (ne üretmem gerek) sorusuna bağlıdır. "How Much" sorusunun cevabı da diğer bütün parçaların bir araya gelmesinden sonra ortaya çıkar.

SG 1 Establish Estimates
  SP 1.1 Estimate the Scope of the Project
  SP 1.2 Establish Estimates of Work Product and Task Attributes
  SP 1.3 Define Project Lifecycle Phases
  SP 1.4 Estimate Effort and Cost
SG 2 Develop a Project Plan
  SP 2.1 Establish the Budget and Schedule
  SP 2.2 Identify Project Risks
  SP 2.3 Plan Data Management
  SP 2.4 Plan the Project's Resources
  SP 2.5 Plan Needed Knowledge and Skills
  SP 2.6 Plan Stakeholder Involvement
  SP 2.7 Establish the Project Plan
SG 3 Obtain Commitment to the Plan
  SP 3.1 Review Plans that Affect the Project
  SP 3.2 Reconcile Work and Resource Levels
  SP 3.3 Obtain Plan Commitment

SG 1 Establish Estimates
Projenin çerçevesini çıkarabilmek için yapılması gereken adımlardan birisi kestirimde bulunmak.

Kestirim
Software Estimation yazısına taşıdım

WBS
Kestirim için WBS (work breakdown structure) yani iş kırılımı yapısının çıkarılması kullanılabilir. Çevik yöntemlerde Story Point kullanılıyor. WBS sonunda Murphy Kanunları dikkate alınabilir.

To figure out how long something will take, figure out how long it should take and double it. Then, move up to the next higher unit of time. Thus, we allocate two weeks for a one-day project.
Judge yöntemini daha fazla kullanıyoruz. Bu yöntemle yapılan ağ yönetimi projesi 120 adam/ay çıktı.
WBS Nasıl Oluşturulur?
WBS şu elementlerden oluşur : Safhalar/Fazlar (Phase) , her safhanın faaliyet konuları (Activity) ve her faaliyet alanının işleri (Task). WBS yukarıdan aşağıya (top down) veya aşağıdan yukarıya (bottom up) oluşturulabilir. WBS oluştururken Schedule Management Technique'lerinden birisi olan işler arasına tedbir amaçlı boşluklar (slack time) koymaya dikkat edilmelidir. Eğer herhangi bir iş uzarsa tüm takvimin ve projenin ileriye kayması engellenebilir.

Yapılacak iş kırılımına numara verirken, numaralar sırayla da artabilir veya, içinde olması planlanan iterasyon/release numarası da kullanılabilir. Örneğin Proje-AMesajı-Iter1, Proje-AMesajı-2 diye bölersem A mesajını işlemeyi iki iterasyonda yapmayı planladığımı belirtirim.

Bu faaliyet için de bağlılık/taahhüt formu imzalatılıyor.
WBS için Not : 
Bu alanı açıklamadan önce küçük bir noktaya değinmek lazım. Çevik yaklaşımlarda, takvim ister user story isterse başka bir şey için olsun takım tarafından belirleniyor. CMMI ise WBS benzeri bir yaklaşım kullanıyor. WBS geleneksel olarak proje yöneticisi tarafından hazırlandığı için , takımın girdisi ile hazırlansa dahi , insanın kafasında sürekli güncellenen ve üzerinde düşünülen bir şey yerine, bir kere hazırlanıp uyulmaya çalışılan bir plan kavramını çağrıştırıyor.

Ayrıca proje tanım olarak tekildir. Eğer sürekli tekrarlayan işlerden oluşan operasyonel bir durum varsa (örneğin tahakkuk yapmak, fatura basmak gibi) bu tür işleri proje olarak değerlendirmek gerekmez . Örneğin hiç bir operasyonel iş için WBS çıkarıldığına şahit olmadım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder